Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
11

 
Πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει στο έπακρο την ψηφιακή ανάπτυξη προς όφελος του πολίτη, επεσήμανε σε ομιλία του (την Πέμπτη το απόγευμα 5-11-2009) , ο Υφυπουργός Υποδομών , Μεταφορών και Δικτύων, Νίκος Σηφουνάκης , κατά το κλείσιμο των εργασιών του 11ου Ετήσιου Συνεδρίου Πληροφορικής και Επικοινωνιών (GREEK ICT FORUM).

Όπως είπε οι πολιτικές του Υπουργείου και της Κυβέρνησης στον τομέα αυτόν στοχεύουν :
  • Στην ενδυνάμωση και υποστήριξη του πολίτη για τη συμμετοχή του στην Ψηφιακή Εποχή
  • Στην υποκίνηση όλων της δημόσιας διοίκησης, των πολιτών και των επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός νέου και δυναμικού αναπτυξιακού οράματος για την χώρα.
  • Στην ανατροπή όποιων συντηρητικών λογικών και επιλογών που συνέβαλαν στην καθυστέρηση ανάπτυξης και παροχής ψηφιακών υπηρεσιών.
  • Στην ισότιμη ένταξη και των πλέον απομονωμένων περιοχών της χώρας, όπως τα νησιά μας, στη Νέα Ψηφιακή Εποχή και στη διάθεση των νέων ψηφιακών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς.
  • Στην αναδιανομή του ψηφιακού πλούτου σε όλους.

Ειδικότερα, η πολιτική της νέας διακυβέρνησης για την ψηφιακή ανάπτυξη θα στηριχθεί σε τρεις κυρίως πυλώνες:

1. Στην ανάπτυξη ανοιχτών ευρυζωνικών υποδομών, που θα επιτρέψουν την παροχή υπηρεσιών με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της παιδείας, της υγείας, της δημόσιας διοίκησης και της πράσινης ανάπτυξης.

2. Στην εισαγωγή ψηφιακών υπηρεσιών βασισμένων σε ανοικτά πρότυπα και λογισμικό για τη δημόσια διοίκηση, με στόχο την παραγωγική αξιοποίηση των εφαρμογών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης από τη Δημόσια Διοίκηση.

3. Στην ανάπτυξη δημόσιου ψηφιακού περιεχομένου, με στόχο τη λειτουργία μιας αποκεντρωμένης διαδικτυακής πλατφόρμας ψηφιακής οργάνωσης και παροχής πληροφοριών για όλες τις δραστηριότητες και πρωτοβουλίες του κράτους.
Τόνισε πως η Ελλάδα ναι μεν έχει βελτιώσει τις ευρυζωνικές επιδόσεις της , ωστόσο υπολείπεται από τον μέσο όρο της Ε.Ε και επομένως θα πρέπει «άμεσα να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της σύγκλισης» Άλλωστε, πρόσθεσε , «διεθνώς, η ψηφιακή τεχνολογία, η ευρυζωνικότητα και τα δίκτυα οπτικών ινών θεωρούνται μεγάλης σημασίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κάθε χώρας και της Ε.Ε. συνολικά.».
Ο κ. Υφυπουργός , τόνισε με έμφαση ότι «εμείς δεν μπορούμε να είμαστε αποδέκτες παρατηρήσεων και κριτικών περί λαϊκισμού και φανφαρονικών- επικοινωνιακών εξαγγελιών που δεν υλοποιούνται. Εμείς αντιταχθήκαμε στην εκποίηση περιουσίας του Δημοσίου και δεν σιωπήσαμε».
Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά : «Έστω όμως και υπό το βάρος τετελεσμένων, γνωρίζουμε ότιη χώρα μας σήμερα χρειάζεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τις υποδομές των ηλεκτρονικών επικοινωνιών που θα παρέχει σύνδεση με οπτική ίνα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σε όλες τις πόλεις της χώρας (Fiber To The Home - FTTH). Η εθνική αυτή υποδομή είναι ανάλογη του μεγάλου έργου εξηλεκτρισμού της χώρας, των εθνικών οδών, των αεροδρομίων, των λιμανιών και των άλλων μεγάλων υποδομών που έγιναν στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες. Η υποδομή αυτή θα επηρεάσει σημαντικά τη θέση της χώρας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι το οποίο διαμορφώνεται σήμερα και θα την οδηγήσει στη νέα ψηφιακή εποχή, δημιουργώντας τις γρήγορες ψηφιακές λεωφόρους μέσα από τις οποίες θα διακινούνται ψηφιακά αγαθά και υπηρεσίες».
Τέλος τόνισε πως για να γίνουν αυτά «απαιτούνται όραμα, προσπάθεια, επιμονή, χρόνος και πόροι. Τα προηγούμενα χρόνια η χώρα μας κινήθηκε στο θέμα αυτό χωρίς μια ολοκληρωμένη και σαφώς τεκμηριωμένη στρατηγική. Προτιθέμεθα σύντομα να επανεξετάσουμε το όλο θέμα, με βάση τις αρχές που έχουμε θέσει».